söndag, februari 03, 2013

Mästerkockens skinkstek



Lagade till en vinnande rätt av skinkstek, signerad Tommy Myllymäki, Årets kock 2007. Fantastiskt enkelt och gott!

Skinkstek i ugn med Guinness

700 g skinkstek utan svål
Salt
Smör
1 morot
1 bit rotselleri, ca 100 g
2 palsternackor
3 bananschalottenlökar
1 flaska Guinness, 33 cl
2 dl kalvfond
1 tsk strösocker
3 lagerblad, gärna färska
1 kvist färsk timjan
Maizena för brun sås
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.Krydda skinksteken med salt och bryn hastigt runt om i smör i varm stekpanna.
2. Skala och skär rotsaker och lök i grova bitar.
3. Koka upp Guinness, kalvfond och socker i en stekgryta tillsammans med lagerblad och timjan. Tillsätt grönsaker och skinkstek.
4. Sätt in i ugnen och lägg lock på. Stek färdigt i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 68 grader, ta upp skinkan ur spadet och låt vila 20 minuter innan den skärs upp.
5. Smaka under tiden av rotsakerna och spadet med salt och peppar, red sedan med maizena.
6. Skiva steken och servera med rotfrukter och en god potatispuré.

Inga kommentarer: